
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΑΣ
Η εταιρεία μας εκπροσωπείτε από τους αδερφούς Νικολάου Μπρόκου και η οικογενειακή μας ενασχόληση με την παράγωγη σαπουνιών ελαιολάδου ξεκινάει από τον Πάππου μας το 1911 σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης την Κριτσά του νομού Λασιθίου.
Στα χωριά της Κρήτης τότε παρήγαγαν και χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα τους μόνο ελαιόλαδο. Σε μια μικρή αποθήκη τότε ο Παππούς μας (Εμμανουήλ Μπρόκος) ξεκίνησε μαζεύοντας παλιά ελαιόλαδα από σπίτια στα γύρω χωριά που είχαν ξεμείνει από παλαιότερες σοδειές και δεν είχαν προλάβει να τα καταναλώσουν. Στην συνέχεια σαπωνοποιούσε αυτά τα λάδια σε ένα βαρέλι χωρητικότητας 150kg το οποίο θέρμαινε από κάτω ανάβοντας φωτιά με ξύλα.
Όλα τότε γινόντουσαν χειρονακτικά, μετά την σαπωνοποίηση το σαπούνι που ήταν ακόμα ζεστό σε υγρή παχύρευστη μορφή το έριχνε κάτω σε ένα μεγάλο καλούπι από ξύλινες τάβλες το οποίο άφηνε μερικές μέρες μέχρι να ξηρανθεί και να μετατραπεί σε στέρεα μορφή. Κατόπιν με ένα μακρύ μαχαίρι με ξύλινη λαβή έκοβε το σαπούνι σε πλάκες και τις σφράγιζε χειρονακτικά με μια ξύλινη σκαλιστή σφραγίδα. Πουλούσε τα σαπούνια του ως πλανόδιος σε διάφορες περιόχες της Κρήτης.
Ο γιός του Νικολάος Μπρόκος (ο Πατέρας μας) μεγαλώνοντας ξεκίνησε να βοηθάει τον Παππού μας πάνω στην δουλειά και να την μαθαίνει. Το 1955 συνέχισε αυτό το επάγγελμα μόνος του πλέον σε ένα άλλο ορεινό χωριό της Κρήτης (Μάλλες Ιεραπέτρας).
Το 1972 μετακόμισε στην Αθήνα και το 1975 έστησε εκεί το πρώτο μικρό εργοστάσιο αγοράζοντας κάποια μεταχειρισμένα μηχανήματα σαπωνοποιίας αύξησε την δυνατότητα παραγωγής και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ελληνική αγορά, εμείς παράλληλα τον βοηθούσαμε στην δουλειά από μικροί.
Με τα χρόνια και λόγο της αυξανόμενης ζήτησης το μικρό εργοστάσιο που είχαμε πλέον δεν μπορούσε να την καλύψει και έτσι το 1989 μεταφερθήκαμε σε ένα νέο χώρο στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Βοιωτίας με νέα μεγαλύτερη γραμμή παράγωγης. Το 2002 ο πατέρας μας απεβίωσε και από τότε συνεχίζουμε εμείς.
Πλέον η σαπωνοποίηση γίνεται σε 2 μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές χωρητικότητας συνολικά 20 τόνων οι οποίες θερμαίνονται με κύκλωμα ατμού, η ξήρανση του σαπουνιού μετά την σαπωνοποίηση επιτυγχάνεται σε μικρό χρόνο μέσω μηχανήματος vacuum (σε κενό αέρος) όπου αφαιρεί την υγρασία αυτόματα και
το μετατρέπει από υγρή μορφή σε στερεά.
Τα μηχανήματα και γενικά ο εκσυγχρονισμός βοήθησε στην αύξηση της δυνατότητας παράγωγης και κυρίως στην ταχύτερη μορφοποίηση και συσκευασία των σαπουνιών, όμως η συνταγή και η μέθοδος σαπωνοποίησης που είναι το πιο βασικό στην ποιότητα του σαπουνιού παραμένει η ίδια από την εποχή του Παππού μας.

